0
0

Vitamine A

vitamine A anti aging

Vitamine A

Het menselijk lichaam kan niet zonder vitamine A. De aanbevolen dagelijkse inname is +/- 1000 microgram. Een tekort aan vitamine A leidt tot problemen. Er is ook veel wetenschappelijk bewijs dat vitamine A een van de beste natuurlijke ingrediënten voor de gezondheid van de huid is. Toch zijn er af en toe consumenten die zich zorgen maken over het gebruik van vitamine A in cosmetica. Het zou giftig zijn of niet mogen worden gebruikt bij zwangerschap. Dit lijkt nogal tegenstrijdig. Hoe zit dat nu?

Vitamine A in een potje, (hoe) werkt dat?

In cosmetica wordt meestal retinyl palmitate (=vitamine A-palmitaat) gebruikt. Dit is een beschermde vorm van vitamine A. Pure vitamine A (retinol) zou meteen weer oxideren en al in het potje zijn werking verliezen. Vitamine A wordt in deze palmitaat vorm in de huid opgeslagen als voorraad voor toekomstig gebruik. Wanneer de huid het nodig heeft, zetten de enzymen van de huid een deel van het vitamine A palmitaat om naar de biologisch actieve vorm van vitamine A (retinol).

Dit omzettingsproces gaat als volgt: 18% van de vitamine A palmitaat uit een crème wordt effectief door de huid opgenomen. 8% van het vitamine A palmitaat uit de crème, wordt effectief door enzymen omgezet naar vitamine A (retinol). Slechts 1% ervan dringt uiteindelijk door tot in de onderliggende huidlagen, waar het de huidvernieuwing stimuleert en het collageen versterkt. Wat niet meteen wordt omgezet blijft als voorraad opgeslagen voor toekomstig gebruik.

Dat lijkt niet veel, maar een concentratie van 0,5% vitamine A palmitaat in een cosmetisch product geeft al een maximaal effect. hogere percentages zijn zinloos want ze hebben geen betere werking. Enkel bij uitblijvende resultaten die mogelijk te wijten zijn aan een slechte opname door de huid is het zinvol extra vitamine A aan te brengen.

Voordelen vitamine A

De voordelen van vitamine A voor de huid zijn talrijk. Het zorgt voor onder meer:

Verhoging van de celdelingsactiviteit

toename van de enzymactiviteit voor gezonde huidprocessen

verbetering van de wondheling

normalisering van huidverkleuring

verdikking van de verdunde epidermis met 65%

versterking van het collageengehalte met 65%

vermindering van de diepte van rimpels met 40%

verbetering van de elasticiteit van de huid met 15%

Vitamine A giftig?

Over de vermeende giftigheid van vitamine A bij cosmetisch gebruik besluiten de onderzoekers dat nog nooit verhoogde concentraties in het bloed werden gemeten. Het kan daardoor ook nooit giftig worden omdat het nooit de lever kan bereiken. Vitamine A is de huidherstellende vitamine. Het is een huideigen natuurlijke werkstof die noodzakelijk is voor de huid en het lichaam en vooral de verouderende huid een heel verschil kan maken. Vitamine A mag daarom niet ontbreken in een kwalitatieve, gezonde en natuurlijke huidverzorging.

Voorbeelden van het vitamine A-palmitaatgehalte in enkele veel gebruikte DR. BAUMANN producten:

DR. BAUMANN Liposome MultiActive Vitamin E+C 0,2%

DR. BAUMANN Liposome MultiActive Super Cure 0,3%

DR. BAUMANN Vitamin A Ampulle Classic 0,4%

DR. BAUMANN Sensitive for Dry Skin 0,1%

DR. BAUMANN Intensive for Dry Skin 0,2%

DR. BAUMANN Intensive Lotion 0,2%

DR. BAUMANN Multivitamin Lotion 0,3%

DR. BAUMANN Vitamine E, A, Lipid Ampul SkinIdent 0,5%

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply