0
0

Bleaching cream

Bleaching cream pigmentvlekken

Huidverblekers, alles over bleaching creams!

Heb jij last van pigmentvlekken in je gezicht? Pigmentvlekken kunnen erg storend zijn en je zelfs ouder laten lijken.

Uiteraard ben je ze liever kwijt dan rijk en een van de meest simpele en goedkope manieren om dit te doen is met verblekende producten, zgn: “lightning creams” of “bleaching creams”.

Een stof die al heel lang wordt ingezet als huidverbleker is hydroquinone of hydrochinon. In de natuur komt deze stof voor in veel planten maar ook in koffie, thee, bier en wijn.

Hydroquinone

Hydroquinone remt de vorming van melanine in de huid en gaat daardoor pigmentvlekken vervagen. Melanine wordt door de huid aangemaakt. In de zomer zorgt het voor ons mooie bruine kleurtje. Als melanine gelijkmatig wordt aangemaakt dan worden we egaal bruin. Factoren zoals: zonschade, hormonen, acne, slecht genezende wondjes kunnen dit proces verstoren en dan ontstaan er pigmentvlekken.

Hydroquinone bleekt de huid niet maar voorkomt het ontstaan van pigmentvlekken door het neutraliseren van het enzym tyrosane. Het enzym dat in onze huid verantwoordelijk is voor de aanmaak van pigment.

Hydroquinone is echter zeker geen onomstreden ingrediënt. Tegenstanders wijzen op het irriterende karakter van de stof en het zou de huid beschadigen. Voorstanders argumenteren dan weer dat het allemaal wel meevalt zolang de concentraties niet te hoog zijn en het product niet langdurig wordt gebruikt. Ook al ligt de waarheid waarschijnlijk in het midden, feit is wel dat de vrije verkoop van crèmes met hydroquinone in Europa ondertussen verboden is en daar is vast een goede reden voor. Maar je kan het risico op huidschade ook perfect uitsluiten omdat er gezonde alternatieven zijn voor pure hydroquinone die nagenoeg even werkzaam zijn.

Gezond alternatief: Beredruifextract

Een van die ingrediënten is arbutine zoals we dat terugvinden in beredruifextract. De werking van arbutine is dezelfde als die van hydroquinone. Het is zelfs zo dat arbutine in de huid door enzymes wordt omgezet in een vorm van hydroquinone. Door het feit dat arbutine glucosidisch gebonden is en daardoor veel minder agressief dan hydroquinone, is het een veel veiliger alternatief dat toch een bewezen werking heeft. Andere alternatieven met ongeveer dezelfde werking als hydroquinone maar minder schadelijk zijn moerbesextract (Mulberry) en zoethoutextract. Dit laatste bevat de stof Glabridin die dezelfde werking heeft als arbutine maar net iets minder effectief is.

De natuurcosmetica werkt op dit moment ook heel sterk met het natuurlijke Kojiczuur als huidverbleker. Kojiczuur is een bijproduct wat ontstaat bij de productie van sake, Japanse rijstwijn. Gebruik in hoge concentraties en bij gebruik op grotere huidvlakken en op beschadigde huid wordt afgeraden.

Niacinamide

Ook een bekende huidverbleker is niacinamide. Niacinamide werkt anders dan hydroquinone en de hierboven besproken alternatieven. Het zorgt ervoor dat pigment niet in de epidermis kan verspreiden maar remt de vorming van pigment niet. Leuk meegenomen is dat niacinamide ontstekingsremmend werkt en de huid kan kalmeren bij bepaalde allergische reacties. Het remt namelijk de histamine productie af en vermindert daardoor de roodheid en jeuk.

UV bescherming

Naast actieve huidverblekers bevatten de meeste blekende crèmes ook een zonnebeschermingsfactor. niet onlogisch aangezien UV-straling verantwoordelijk is voor onze melanine aanmaak. Onder het motto “voorkomen is beter dan genezen” dus. Dat hier de beste keuze een gezonde, milieuvriendelijke minerale filter is, lijkt mij duidelijk.

In de praktijk blijkt dat een combinatie van verschillende huidverblekende ingrediënten, elk met een andere werking, het meest effectief is. Zo combineert bijvoorbeeld de Bleaching Cream van Dr. Baumann arbutine met niacinamide en titaniumdioixde als UV bescherming.

Verwacht echter nooit wonderen van een huidverblekend product. Het kan een deel van de pigmentvlekken “oplossen” en doen vervagen maar pigmentvlekken voor 100% wegsmeren dat lukt nooit. Voorkomen is beter dan genezen geldt ook hier. Het regelmatig gebruiken van een goede huidverzorging met voldoende antioxidanten en verantwoord omgaan met de zon zullen ervoor zorgen dat pigmentvlekken tot een minimum beperkt blijven.

Voor meer informatie over of het bestellen van de Dr. Baumann Bleaching cream stuur een mail naar info@huid-atelier.nl

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply