0
0

Zelfbruiner

Zelfbruiner

Zelfbruiner: bruin zonder zon

Dat je met de zon verantwoord en voorzichtig moet omgaan dat weten we. UV-straling zorgt voor huidveroudering en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Toch willen we allemaal maar wat graag dat zomers tintje langer behouden en nog het liefst het hele jaar door. Een zonnebankkuurtje is dan snel geboekt maar ook dat is zeker geen gezond alternatief. Een goede zelfbruiner biedt de uitkomst!

Niet alle zelfbruiners werken hetzelfde. Er zijn 3 soorten:

1: De selftanners die werken op basis van kleurstoffen en dus hun effect op de huid hebben.

2: De selftanners die in de huid werken doordat ze zorgen voor een verkleuring van de keratines in de hoornlaag van de huid.

3: Combinatie van de andere twee.

Selftanners op basis van kleurstoffen zijn eigenlijk het beste te vergelijken met klassieke cosmetica en make up. Ook de “instant bruin” spraytechnieken werken volgens dit principe. Veilig? Allergieën op kleurstoffen en zeker in cosmetica, komen veelvuldig voor en de kleurstoffen gebruikt in instant-bruin producten vormen daarop dus geen uitzondering.

Een langdurig maar wel trager resultaat is er met zelfbruiners op basis van dihydroxyacetone (DHA), een stof die een reactie aangaat met de eiwitten in de hoornlaag van de huid. De eiwitten kleuren hierdoor bruin. Hier geldt: hoe hoger de concentratie DHA in het product hoe intensiever het bruiningseffect. Veilig? Ja! DHA is immers gewoon een drievoudige suiker die van nature in het menselijk lichaam voorkomt.

Toch lees je op het internet heel wat over “DHA allergieen” en huidreacties veroorzaakt door het gebruik van selftanners met DHA. De oorzaak hiervan ligt niet bij de dihydroxyacetone maar wel bij de andere ingrediënten die fabrikanten in hun selftanners stoppen.

Selftanners met DHA bevatten in de regel een hoog gehalte aan conserveringsmiddelen en parfums. Dihydroxyaceton heeft namelijk de vervelende eigenschap om bij het minste geringste contact met zuurstof te gaan oxideren en daarbij een alles behalve fijne lucht te verspreiden. Bewaarmiddelen moeten dit tegengaan en geurstoffen moeten dit verdoezelen. Alleen staan conserveringsmiddelen en geurstoffen wel bekend als hoogallergeen!

Selftanners bevatten ook vaak Oxybenzone, een chemische zonnefilter die er voor zorgt dat het product makkelijker intrekt en die het beschermd tegen verkleuring. Ook dit ingredient heeft geen al te beste reputatie.

Last but not least: een zelfbruiner geeft je weliswaar een bruin kleurtje maar stimuleert de melanine-aanmaak niet. Trek dus niet de foute conclusie dat je door je bruine kleurtje beter tegen de zon zou kunnen. Een zelfbruiner kan ook nooit een zonnebeschermingsproduct vervangen.

Besluit: Je neemt het beste een zelfbruiner op basis van dihydrozyacetone maar dan zonder conserveringsmiddelen, chemische UV-filters en parfum. De enigzins opvallende geur van deze producten verdwijnt doorgaans na het aanbrengen, wat toevoeging van parfum eigenlijk overbodig maakt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply